„Elnézést, merre találom a Vözselt?”

Nem kell ahhoz nyelvtanárnak lenni, hogy néha a hideg futkosson a hátunkon, ha meghallunk egy-egy borzalmasan kiejtett idegen szót. Legtöbbször a márkanevek esetében találkozunk vele, de van olyan is, ami már annyira beleivódott a köznyelvbe, hogy szimplán megszokott lett. Összegyűjtöttünk párat a kedvenceink közül.

Kezdjük a dohányosokkal. Mivel már nincsen Kossuth, sem Munkás cigaretta, kénytelenek Marbit, vagy Vájszrojt szívni, esetleg Dönhillt. A dohánymutyi előtt persze még lehetett az Ósönbe járni, esetleg a Texóba, vagy valamelyik belvárosi Mejnlibe, Lidlibe.

Szakavatott autóbuzik szinte ordítanak, ha Dzsudzsák Lambordzsinit tör, vagy ha a kedvenc autónk a Folcvágen (pláne ha valójában az a Micsubicsi). Nemrég valaki röhögve mesélt arról, hogy valaki egy áruház parkolójában a Vözsel (Charles Vögele) iránt érdeklődött, bizonyára a Szíendében nem talált nadrágot a méretében. A sor persze nem ér véget. Önök tudnak hasonló szavakat, amelyeket úgy ejtenek ki, hogy az ütvefúróként zúzza be a dobhártyájukat?

Posted in Nincs kategorizálva