Köszönjük a GYSEV kedvességét! – 3 percért 800Ft?

Az alábbi levelet egy felháborodott egyetemista küldte a lomtarblog@gmail.com címre.

“2012. június 25. Hétfő – Győrből Szombathelyre menetrend szerint 15:37-kor IC-vel akartam hazautazni. Az állomásra érve az az infó várt, hogy a vonat műszaki hiba miatt 60 perces késéssel indul. A pénztárnál érdeklődtem, hogy erre váltsak jegyet, vagy a 16:40-es gyorsra. A hölgy azt mondta, az IC még többet is késhet, ő a gyorsat javasolja. Meg is vettem, még olcsóbb is mint az IC jegy, diákként 1100Ft. Tudni kell, hogy a gyors vonat Celldömölk felé közlekedik az IC Csorna fele, valamint, hogy a gyors vonat és az IC is Pest felől érkezik Győrbe, ugyanazon a vonalon. A gyors menetrend szerint 16:23-kor érkezik be Győrbe és 16:40-kor indul tovább.

Miközben az állomáson vártam a vonatomra, az IC késési ideje módosult 50 percre, a gyors vonat érkezési ideje pedig 10 perc késést mutatott. Ekkor már nem egyedül voltam a vacillálásommal, többen nézegették melyik vonat lesz a befutó, Szombathelyre melyik érkezik előbb. 16:15-kor az IC az 50 perces késéssel volt kiírva a gyors vonat érkezési ideje már 15 perc késéssel. Fontos, hogy az érkezési ideje.

Odaballagtam a pénztárhoz kis számolás után, hogy szeretném átváltani a gyors vonatra szóló jegyemet az IC-re. (Ha a gyors ugyanazon a vonalon közlekedne, mint az IC, ez annyit jelentett volna, hogy veszek hozzá egy pótjegyet.) Egy másik hölgynél próbálkoztam (előzőnek lejárhatott a munkaideje). Azt mondta 1000Ft lesz az átváltás díja plusz a csornai különbözet és a pótjegy. Elkerekedett szemekkel csak annyit tudtam mondani, hogy diák vagyok. Erre egy kis kedvezmény volt 800Ft körül lesz. De késik a gyors vonat is – érveltem -, de jegyet csak akkor lehet “kezelési költség” nélkül átváltani másik vonatra, ha az a vonat, amelyikre a jegy szól késik, de nem akárhogy, hanem indulási ideje késik. Mivel a vonatomnak 16:23-kor kellene beérnie és 16:40-kor indul tovább, az érkezőre kiírt 15 perces késés csak 16:38, azaz a vonat elindulhat időben – mondta a hölgy.

Vártam még, hátha megnő a 15 perc 20-ra és akkor már válthatom a jegyem. 16:30-kor megjött az IC, a gyors vonat azonban még mindig 15 perc késéssel volt kiírva érkezési időhöz képest. Végignéztem, ahogyan az IC elmegy majd 16:38-kor bemondták a hangosban, hogy a menetrend szerint 16:40-kor Szombathelyre induló vonat, előreláthatólag 10 perc késéssel indul… Persze kiírva ez továbbra sincs, de talán mindegy is, most már felesleges lenne átváltanom a jegyem az IC-re, ami 2 perce ment el…

16:41-kor érkezett meg

16:41-kor érkezett meg

A gyors vonat végül 16:41-kor gördült be az állomásra, ami azt jelenti, hogy esélytelen volt az elindulás 16:40-kor. Már csak azért is a lehetetlen küldetés kategóriájába tartozott az indulás, mert a gyors vonatot az állomáson szétszedték egy Sopronba és egy Szombathelyre tartó szerelvényre. Sopronba a rajta lévő mozdony vitte, a szombathelyi részre külön mozdonyt kapcsoltak. Tehát a GYSEV álláspontja szerint a 15 perces késéssel érkező vonatot 2 perc alatt szét lehet szedni két szerelvényre és még kapcsolni is hozzá egy mozdonyt, sőt még el is indul…

Nyolc fiatal járt így aznap, mind vizsgáról hazafele és bevalljuk, jobban is el tudtuk volna tölteni azt a pár órát, amit a GYSEV elvett tőlük, amit azonban a jegyváltáson megspóroltunk, annak biztosan jobb helye lesz.”

Te is így jártál? Vagy még így sem? A Lomtár leveles ládája éjjel-nappal nyitva: lomtarblog@gmail.com

Posted in Nincs kategorizálva
Tags: , , , , , ,
7 hozzászólás “Köszönjük a GYSEV kedvességét! – 3 percért 800Ft?
 1. KimiRoland szerint:

  Van ilyen erre ezt lehet mondani. Nem késtek ezek szerint sokat és max annyi, h nem Ic-vel jöttek. Ez még rendben van, bár a késés bosszantó tud lenni főleg ha közel 1 órás, de jártam én már a MÁV-al úgy, hogy nem 1 nem 2 de nem is 3 vagy 4 órát, hanem 5 órát! késett a vonat. Nah annyi cifra beszédet még nem halottam emberektől mint akkor. És akkor Szombathelyen időre jöttem volna haza és csak 3 órás késésről akartak igazlást adni, mert hogy azt a vonatot törölték. Végül azért kaptam egy kis visszapénzt hosszú idő alatt 2-3 hét alatt meg az elismervényt az 5 órás késésről. Ez a Bp-déli-Fehérvár-Szombathely gyorsal fordult elő.

 2. Kiss Attila szerint:

  Tisztelt Egyetemista Barátom!

  Tudatom Veled, hogy Győr állomáson nem a GYSEV pénztárosai vannak szolgálatban, hanem a MÁV-START dolgozói. Megjegyezném, hogy a pénztárosok nem rendelkeznek olyan pontos információkkal, mint a forgalmisták, vagy a vezető jegyvizsgálók.
  Mindezt a korrekt tájékoztatás igényével írtam le.
  Üdv: -a-

 3. Asszony Géza szerint:

  Aki vonattal jár azt megeszi a MÁV és GYSEV.
  Nekem szabadjegyem van, mégsem ülök vonatra.
  Vajon miért? 😀

 4. vonattal járó szerint:

  A Győrön át közlekedő gyorsvonat, mindig Pápa felé jön Szombathelyre, és az átszállások végett mindig bevár bizonyos más vonatokat. Mivel Pápa – Celldömölk útirányon közlekedik, ezért az út is hosszabb, ebből kifolyólag a menetjegy is drágább, mint a Répcelakon át közlekedő IC. A másik, hogy a legnagyobb melegben én inkább a klimatizált IC-t választanám, ahol 25 perces késésnél visszatérítik a helyjegy árát is, szóval érthetetlen, hogy miért is hezitáltál. Számomra teljesen érthetetlen a zsörtölődésed, és a GYSEV , valamint a MÁV – START fikázása. Itt csak egy embert lehet pellengére állítani, mégpedig azt a társatokat, aki lebeszélt benneteket az IC-ről még az elején. Ez van akkor ha az ember bedől valakinek, aki ugyan annyira nem ért a dologhoz, mint saját maga.

 5. Mac szerint:

  Nem matek szakosok vagytok, az tuti… a 15:37-es 17:01-re ér Szhelyre… 60 perc késéssel is 18:01… a gyors, ha pontos, akkor is 18:47-kor ér be… Akkor min vacilláltál??? Eleve IC-t kellet volna venned…

 6. vpeti szerint:

  Mivel az IC ca. fél órával gyorsabb, ezért felesleges vacillálni!
  Amúgy meg a magyar díjszabás rossz, mert tőlünk nyugatra, olyant, hogy más vasúttársaság, vagy eltérő útvonal, manapság már nem vesznek figyelembe, hanem egységes díjszabás van két pont között… (maximum az lehet a különbség, ha az egyik sebesvonat, a másik meg IC, de ez országfüggő)

 7. Radir szerint:

  A történet regélője vagy kezdő egyetemista, vagy csak nagyon be akart már szólni valakinek,mert ez a történet a sok anyázás miatt számomra semmi megérthetőt nem ad a történethez. Én 3 éve járom heti,néha havi 2-3 alkalommal a Szombathely-Budapest távot, elvonatoztam már több száz ezret és találkoztam ezzel sokkal durvábbakkal is. Legutóbb pl törölték a vonatot,csak úgy. És még rá kellett fizetni a pótjegyre a következőn,mert az drágább. Szerintem,ami nem rajtad múlik azon kár idegeskedni, ha nem tudsz mással menni,akkor sajnos várni kell.
  Ami nagy pofátlanság az jegyvisszaváltás procedúrája. Ahol beküldöd a nyomtatvány,meg is indoklod és aztán az indoklás alapján elutasítják a jogos kérelmed és buksz több ezer forintot. Sose írjátok a nyomtatványra,hogy az ő hibájukból történt valami,mondjuk késés,pedig nyilvánvaló,mert nem kapsz semmit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*